Turkije roept direct ambassadeur terug
Het lagerhuis van het Franse parlement heeft donderdag een wetsvoorstel aangenomen waarin het strafbaar is te ontkennen dat er begin twintigste eeuw een volkerenmoord is gepleegd op de Armeense inwoners van het Ottomaans Rijk. Hoewel de meerderheid van de 577 leden van de Assemblée nationale afwezig was tijdens de stemming, werd het wetsvoorstel aangenomen met 106 stemmen voor en 19 tegen.
Frans parlement erkentArmeense genocidePARIJS – Ondanks felle protesten van Turkije heeft het lagerhuis van het Franse parlement, de Nationale Vergadering, gisteren een wetsvoorstel aangenomen waarin Frankrijk de ”Armeense volkerenmoord van 1915” formeel erkent. Turkije kondigde direct aan dat het zijn ambassadeur uit Frankrijk terugtrekt.
„Ondanks al onze waarschuwingen heeft het Franse parlement vandaag een ernstige vergissing begaan tegenover de geschiedenis en de mensheid door de zogenoemde Armenië-resolutie goed te keuren”, zei de Turkse regeringswoordvoerder Rustu Kazim Yucelen na een kabinetszitting.
De Franse Senaat heeft hetzelfde wetsvoorstel al in november aangenomen.
De Turkse premier Bulent Ecevit ontbood woensdag de Franse ambassadeur Bernard Garcia om hem te waarschuwen dat de historische betrekkingen tussen Turkije en Frankrijk „blijvende schade” konden oplopen als het wetsvoorstel zou worden aangenomen. „Deze ontwikkeling kan een ernstige crisis teweegbrengen in de relatie tussen Frankrijk en Turkije”, aldus Ecevit.
GeschiedkundigenVolgens de Armeniërs werden 1,5 miljoen van hen tussen 1915 en 1923 vermoord in een campagne van de ottomaanse heersers om hen uit het oosten van Turkije te verdrijven. Turkije zegt dat het aantal van 1,5 miljoen sterk overdreven is. Het moderne Turkije werd na de instorting van het ottomaanse rijk in 1923 gesticht.
De Turkse regering meent dat er geen sprake was van volkerenmoord en wijst erop dat ook tienduizenden Turken zijn vermoord. „Beschuldigingen van zogenaamde genocide moeten worden overgelaten aan geschiedkundigen. Het beoordelen en gebruiken van een historische gebeurtenis voor de hedendaagse politiek zou een grote fout zijn”, meent premier Ecevit.
Frankrijk telt 300.000 Armeniërs en heeft daarmee een van de grootste Armeense gemeenschappen in Europa. De zaak was aangezwengeld door de burgemeester van Marseille, waar een grote Armeense gemeenschap woont.
Eerder hebben België, Argentinië en het Europese Parlement de Armeense volkerenmoord erkend. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden legde vorig jaar november een soortgelijke resolutie terzijde nadat president Bill Clinton had gewaarschuwd dat dit ernstige schade zou berokkenen aan de betrekkingen met Turkije. De Turkse regering dreigde onder meer een eind te maken aan de patrouilles van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vanaf Turks grondgebied boven het noorden van Irak.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home